Biodiversiteit op Rozenstein

Met bloemen en kruiden kan de rough een kleurrijke trekpleister voor bijen, vlinders en andere insecten worden. Dit hoeft echt geen dichte vegetatie te zijn waarin geen bal meer is terug te vinden. Integendeel: juist een schrale grond levert vaak een meer open vegetatie met een hoge diversiteit aan plantensoorten op.

Parnassia kwam lange tijd voor op het gehele noordelijk halfrond, maar is inmiddels door ontwatering en intensieve bemesting een zeldzame verschijning geworden. De Parnassia staat zelfs sinds een paar jaar op de Nederlandse Rode Lijst van zeldzame planten die de afgelopen jaren sterk in aantal zijn afgenomen.Deze zeldzame bloem groeit ‘gewoon’ bij ons op Rozenstein!

 

Studentenröschen
Parnassia bloeit van juli tot september. In Duitsland heeft het een mooie bijnaam: ‘Studentenröschen’. Dit omdat de bloeitijd samenvalt met de periode waarin de studenten zich weer langzaam richting collegebanken begeven.

Vanuit het hartvormige blad aan de voet prijkt een tussen de 15 en 30 centimeter hoge stengel met een enkele bloem aan het uiteinde. Vijf witte bloembladen met een opvallende adering omringen de gele meeldraden in het midden.

Oproep “ TWEE ADOPTIEOUDERS GEZOCHT voor nieuwe JONGE HUISGANSJES”

Onze huisgans is helaas al enige tijd alleen. Hij tuurt regelmatig over het water en in de lucht vanwege zijn verlangen naar gezelschap. Het is net een mens… Nu wil de baancommissie 2 jonge gansjes aan hem presenteren zodat hij zich niet bij de zwanen hoeft te voegen, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen.

Terug naar vorige pagina