Natuur per hole

In het clubhuis ligt de “Veldgids Vogels van Europa” met informatie over deze vogels en nog veel meer vogels.

Hole 1: Torenvalk – broedt jaarlijks in de nestkast aan het einde van het hek van de driving range. Hole 10: Knobbelzwaan – scharrelt regelmatig getweeën rond op deze fairway.
Hole 2: Kramsvogel – regelmatige lijsterachtige wintergast, in de hogere bomen van deze hole. Hole 11: Keep – een donkere vinkachtige wintergast met wit op de vleugels en lichte borst, die zijn eigen naam roept.
Hole 3: Wilde eend – vaste bewoner van de vijver voor de afslagplaats. Hole 12: Rietorchis – een van de vele plaatsen in de baan waar in mei/juni deze paarse orchidee uitbundig bloeit.
Hole 4: Kuifeend – regelmatig te zien in de vijver voor de dames afslag. Hole 13: Fuut – prachtige duikende vogel in de vijvers rechts van de fairway. Mannetjes en vrouwtjes gelijk.
Hole 5: Visdiefje – slanke meeuwachtige met een zwart petje, vist tussen april en september in de grote vijver langs deze hole. Hole 14: Waterhoen – schuw hoentje, scharrelt vaak rond bij het eiland links.
Hole 6: Meerkoet – heeft meestal een nest in de waterpartij ter hoogte van de linker greenside bunker. Hole 15: Grote Bonte Specht – het hele jaar een rumoerige zwart-witte baanbewoner met een spitse snavel, niet te missen.
Hole 7: Putter – het hele jaar door te zien en te horen rond de bosjes langs deze hole. Hole 16: IJsvogel – lijkt een vaste bewoner van de baan te worden. Vaak rond deze hole te zien aan de waterkant of als een paars-blauwe schicht.
Hole 8: Dodaars – een klein duikertje, zoekt naar voedsel in de vijvers links van de fairway. Hole 17: Scholekster – Lange rode snavel, verder zwart-wit. Luidruchtig, broedt doorgaans in mei achter de fairway bunker.
Hole 9: Ekster – frequenteert de hoge bomen bij de hoek van de fairway. Hole 18: Groene Specht – stiekeme groene schicht, die ons vaak van achter een boom hard uitlacht, klu-klu-klu!

 

Onderstaand links naar artikelen van Floris Vogelaar over de natuur op Rozenstein.

september 2013 Orchids
mei 2006 vogels tellen
februari 2003 Eikie-Essie 3
februari 2003 Eikie-Essie 2
najaar 2002 Eikie-Essie 1

 

Websites over natuur

 

Terug naar vorige pagina